Rouwverwerking

Na het succesvol afronden van een opleiding rouwverwerking heb ik ervoor gekozen dit in te willen gaan zetten speciaal voor mensen die een geliefd dier hebben verloren.

Als een geliefd dier komt te overlijden hetzij door ziekte, ongeval of euthanasie is er tegenwoordig steeds meer mogelijk betreffende een waardig afscheid te kunnen regelen. Begraven en cremeren van onze geliefde overleden dieren wordt maatschappelijk gezien ook steeds meer geaccepteerd. Maar is dit op het gebied van rouwverwerking om een dier ook zo?

Het is een gebeurtenis die een enorme impact op ons kan hebben.

Dieren zijn onvoorwaardelijk in hun liefde naar hun mensen en als dat wegvalt kan er een grote leegte ontstaan. Een groot gemis, soms met dezelfde impact als dat men een geliefd mens moet missen. Er is net zo goed een rouwproces.

Regelmatig merk ik dat mensen hierin vaak alleen staan.

Opmerkingen zoals “het is maar een dier” of “dan ga je toch weer een nieuwe halen “ komen helaas nog vaak voor.

Stil verdriet

Verdriet, vragen die blijven opkomen. De draai weer te kunnen gaan vinden. De impact van de ervaring kunnen verwoorden zonder dat er over geoordeeld of het gebagatelliseerd wordt is soms een eenzame weg. Mede omdat het door de omgeving vaak nog wordt afgedaan met “het is maar een dier “. Maar deze ‘het is maar’ kan alles voor ons betekend hebben en het afscheid doet pijn.

Gedicht  ‘Stil verdriet’

Rouwen om een dier, vaak stil verdriet. De wereld om je heen ervaart het niet. Je maatje, je kameraadje . Het is er iedere dag weer die lege plek. Stil verdriet het doet zo’n pijn. Stil verdriet ze is er dan wel en dan niet. De wereld draait door… het doet zo’n pijn dat stil verdriet. Je vergeet je maatje, je kameraadje nooit niet. Achter dit stil verdriet, schuilen mooie herinneringen. Vergeet dat niet. Mooi zal het zijn als er weer lichtpuntjes zijn. Zodat stil verdriet langzaam verdwijnt. En op de mooie herinneringen het licht weer schijnt.

 

Ben je hierin alleen of niet begrepen? Heb je behoefte aan een luisterend oor, kan je even een steun in de rug gebruiken en wil je dat wat in je omgaat delen? Dan is er de mogelijkheid om hiervoor een afspraak te maken. Anders dan in mijn overige werkzaamheden is hierbij de doelgroep onbeperkt. Het maakt niet uit of het dier recent of langer geleden gestorven is. Verdriet kent geen kalendertijd.

Werkwijze

Het gesprek kan telefonisch plaatsvinden met een tijdsduur van een uur. Voor het gesprek ontvang ik graag, na telefonisch contact te hebben gehad de meest recente foto van het overleden dier. Een foto waar het dier alleen opstaat. De kosten hiervoor bedragen vijftig euro. Als er eventueel behoefte zou zijn aan vervolg afspraken dan kan dat in overleg betreffende de duur en kosten hiervan.

Uitgangspunt is dat dit gesprek een ondersteuning biedt in het proces van rouwverwerking. Een ieder beleefd dit op zijn eigen unieke wijze en het pad van verwerking is voor iedereen verschillend.

Zoals reeds eerder vermeld . Het maakt niet uit of het dier recent of langer geleden overleden is, verdriet kent geen kalendertijd.

Bij interesse en vragen sta ik je graag te woord dus bel mij gerust via 06-21921453.

Wordbewustcoaching

M: +31 6 21 921 453